Tomasz Jakubiak

Lekki sandwich z cielęciny, dobrego pieczywa i wiosennych warzyw


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 9090

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 plastry cielęciny, najlepiej z górki

łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej

kilka gałązek tymianku

2 łyżki oliwy

łyżka octu balsamicznego

ząbek czosnku

sól/pieprz

4 kromki ulubionego pieczywa

2 liście sałaty

4 posiekane w talarki rzodkiewki

1 ogórek małosolny

4 łyżeczki oliwy do posmarowania chleba

2 jajka

łyżka majonezu

2 łyżki jogurtu

pół ząbka czosnku

łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Cielęcinę lekko rozbijam i marynuję kilka godzin w musztardzie, oliwie, tymianku, occie i czosnku. Doprawiam solą i pieprzem. Do jogurtu dodaję czosnek, natkę i majonez – odstawiam. Na rozgrzaną patelnię grillową lub grilla wkładam cielęcinę, a po kilku minutach chleb posmarowany oliwą. Na drugiej patelni smażę jajko sadzone (najlepiej z obu stron delikatnie przekładając). Gdy chleb i cielęcina się zgrillują przechodzę do składania kanapki. Najpierw chleb, później sos, warzywa, jajko i drugi chleb.

powrót

Podobne przepisy

Orzechy włoskie smażone na głębokim tłuszczu z ziarnem sezamowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Falafel z fasoli z sałatką
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Omlet tradycyjny (francuski)
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jajka faszerowane
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Różowe kawałki rabarbaru
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Parmezanowe ciasteczka typu „tuile”
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.