Adam Chrząstowski

Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 9900

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g wątróbek drobiowych oczyszczonych

130 g masła

2 jajka

50 g wiśniówki

200 g śliwek węgierek

1 łyżka posiekanego imbiru

½ posiekanej cebuli

3 łyżki miodu

½ chałki

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Masło rozpuść. Wątróbki zmiksuj w melakserze dodając powoli po 1 jajku i masło. Na koniec zmiksuj wiśniówkę i całość dopraw. Masę przelej do foremki wyłożonej folią spożywczą i piecz w kąpieli wodnej przez 45 minut w temperaturze 150 stopni C. W tym czasie w rondlu karmelizuj miód i dodaj do niego cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone w cząstki śliwki i imbir. Duś na małym ogniu mieszając ok. 30 minut. Kromki chałki smaruj konfiturą a na to układaj pasztet.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.