Tomasz Jakubiak

Lekka zupa z grzybami shiitake


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 16

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g grzybów shiitake

2 szt. liści kafir

5 l bulionu warzywnego

3 szt. trawy cytrynowej

4 ząbki czosnku

2 szt. cebuli szalotki

2 szt. papryczek chili

2 szt. papryczek zielonych

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki pasty miso

sól

pieprz

¼ główki czerwonej kapusty

kilka liści kolendry

½ limonki

1 opak. makaronu ramen

2 jajka

 

 

Przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia cebuli, papryki czerwonej, papryki zielonej, cebuli szalotki, czosnku, trawy cytrynowej, liści kafir. Przesmaż wszystko na oleju kokosowym.
W tym czasie poszatkuj czerwoną kapustę. Do smażących się warzyw dodaj pastę miso. Tak podsmażone warzywa przełóż do bulionu.
Następnie pokrój grzyby shiitake i wrzuć do gotującego się bulionu. Zupę gotuj przez 20 minut.
W tym czasie ugotuj 2 jajka i przygotuj makaron ramen. Na końcu przed podaniem do zupy dodaj ostatni składnik, czyli posiekaną czerwoną kapustę. Na dnie talerza wyłóż makaron. Zalej go przygotowanym bulionem z warzywami. Na wierzch połóż 2 połówki jajka. Przypraw kolendrą i limonką. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z kukurydzy z krewetkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa grzybowa z kiełbasą jałowcową i selerowym puree
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Pomidorowa fasolowa z zacierkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Daily Soup

postów: 5

13.10.2017 16:21

CYTUJ

Bardzo fajny przepis - wyszedł za pierwszym razem :) tak naprawdę jak się weźmie dobry bulion to ciężko jest zepsuć to danie. Ja użyłam tego od Krakusa :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.