Marieta  Marecka

Łazanki z młodą kapustą i boczkiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Łazanki z młodą kapustą i boczkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 mała młoda kapusta

½ pęczka koperku

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

sól

pieprz

cukier

sok z cytryny

2-3 kiełbasy, np. śląskie

150 g boczku wędzonego

200 g suchego makaronu łazanki

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą do połowy wysokości kapusty. Na wierzch kładziemy gałązki koperku, przykrywamy i gotujemy, aż kapusta zmięknie.
Kiełbaskę kroimy w półplasterki, a boczek w kostkę. Przesmażamy na suchej patelni i jak się ładnie zezłoci dodajemy do kapusty, wyciągając wcześniej gałązki koperku.
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Doprawiamy całość solą, pieprzem i cukrem oraz sokiem z cytryny.
Koperek drobno szatkujemy i dodajemy do kapusty.
Rozgrzewamy masło na patelni, dosypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Podlewamy ją płynem spod kapusty i wlewamy całość do garnka z kapustą, mieszamy, gotujemy razem 3-4 minuty i wyłączamy gaz.
Do miski z łazankami dodajemy kapustę, mieszamy dokładnie i podajemy. Możemy też przesmażyć makaron z kapustą na osobnej patelni i dopiero podać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.