Ricardo Larrivee

Lazanie z serem dojrzewającym, pieczarkami i szpinakiem


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki

Lazanie z serem dojrzewającym, pieczarkami i szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

12 płatów lazanii

500 ml tartej mozzarelli

Składniki beszamelu:

60 ml masła

60 ml mąki

750 ml mleka

szczypta gałki muszkatołowej

sól i pieprz

Składniki farszu z pieczarek i szpinaku:

225 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki

60 ml oliwy

125 ml białego wina

3 posiekane szalotki

171 g posiekanego szpinaku

Składniki farszu serowego:

1 posiekana cebula

1 łyżka stołowa masła

150 g dojrzewającego, niebieskiego sera, pokrojonego w kostkę

475 g ricotty

1 jajo

125 ml świeżej bazylii

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

W garnku gotuj płaty lazanii we wrzątku, aż będą al dente. Przepłucz zimną wodą. Odłóż na bok.


Beszamel:

W rondlu na średnim ogniu roztop masło. Dodaj mąkę i smaż przez minutę mieszając. Wlej mleko, nie przerywając mieszania i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu często mieszając, żeby sos nie przywarł.


Farsz szpinakowo-pieczarkowy:

Na dużej patelni, na silnym ogniu podsmaż pieczarki na łyżce oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Wlej wino i odparuj. Przełóż do dużej miski. Na tej samej patelni podsmaż szalotki na reszcie oliwy aż zmiękną. Dodaj szpinak i smaż, aż płyn odparuje. Dodaj do pieczarek w misce, dolej 125 ml beszamelu i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw.


Farsz serowy:

Na patelni podsmaż cebulę na maśle aż zmięknie. Przełóż do miski i wystudź. W robocie kuchennym zmiksuj cebulę, oba sery, jajo i bazylię na gładką masę. Odłóż.


Przygotowanie:

Ustaw kratkę w środku piekarnika. Podgrzej piekarnik do 190°C. Na dno naczynia do zapiekania o wymiarach 35x20 cm wlej jedną trzecią beszamelu. Ułóż warstwę płatów lazanii. Wyłóż farsz szpinakowo-pieczarkowy. Przykryj warstwą płatów lazanii. Rozsmaruj farsz serowy. Nałóż warstwę płatów lazanii. Wlej jedną trzecią beszamelu. Ułóż płaty lazanii, wlej resztę beszamelu, posyp mozzarellą. Piecz przez 40-45 minut, potem wstaw pod grill, żeby ser zbrązowiał. Zostaw na 5 minut. Podawaj z sałatką pomidorową.



@ Ricardo Larrivée

powrót

Podobne przepisy

Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ziemniaczane gratin
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.