Marta Dymek

Lazania z selera


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 1756

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 selery korzeniowe (2 kg)

sól

 

Sos beszamelowy:

4 szklanki mleka roślinnego, niesłodzonego

2 szalotki

1 goździk

1 liść laurowy

8 łyżek oliwy z wytłoczyn lub innego oleju do smażenia

6 łyżek mąki pszennej lub ryżowej

5 łyżek płatków drożdżowych, roztartych w palcach na proszek

szczypta gałki muszkatołowej

sól i pieprz

 

Sos pomidorowy:

3 puszki pomidorów krojonych

3 łyżeczki soli

3 łyżeczki cukru

 

6 ząbków czosnku

8 łodyżek bazylii

¼ szklanki oliwy z wytłoczyn

 

Do podania:

2 łyżki orzechów włoskich

2 łyżki płatków drożdżowych

szczypta chili-pieprzu cayenne

spora szczypta soli i pieprzu

świeża bazylia

 

 

 

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę. Selery obrać i pokroić na cienkie, równe plastry grubości 3 – 4 milimetry. Tak pokrojone dodać wraz z łyżeczką soli do garnka i gotować od momentu wrzenia wody przez 1 minutę, a następnie delikatnie odcedzić na sitku i szybko rozłożyć na dużym talerzu lub tacy, aby mogły wystygnąć.
Przygotować aromatyzowane mleko do sosu beszamelowego. Szalotki obrać i przekroić na pół, a do garnka wlać mleko roślinne. Dodać szalotki, goździk oraz liść laurowy i podgrzewać do momentu, aż płyn zacznie się gotować. Wtedy zdjąć z ognia i odstawić na bok pod przykrywką.

Przygotować sos pomidorowy. Do dużego garnka wrzucić pomidory, sól oraz cukier i gotować na średnim ogniu bez pokrywki przez 15 minut. Do mniejszego garnka wlać oliwę, dodać czosnek oraz bazylię i postawić na minimalnym ogniu. Podgrzewać przez 3 – 4 minuty, do momentu, aż czosnek lekko zezłoci się na brzegach, wtedy zdjąć z ognia i odstawić.

Przygotować beszamel. Ciepłe mleko przecedzić przez sitko, w garnku zaś rozgrzać oliwę, dodać mąkę oraz płatki drożdżowe. Smażyć przez 2 – 3 minuty, a następnie wlać ciepłe mleko, intensywnie mieszając. Podgrzewać chwilę, aż do zgęstnienia, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Oliwę aromatyzowaną czosnkiem oraz bazylią przecedzić przez sitko do garnka z pomidorami, wymieszać i wyłączyć ogień. Orzechy krótko zmiksować w blenderze z płatkami drożdżowymi, chili, solą i pieprzem. Hura, wszystko gotowe i można składać lasagne!

Na dno dużego żaroodpornego naczynia wylać kilka łyżek beszamelu. Ułożyć plastry selera tak, aby równo pokryły dno i lekko na siebie nachodziły oraz mocno docisnąć. Na warstwie selerów zrobić kilka kleksów sosu pomidorowego, a między nimi kilka kleksów beszamelu, dbając o to, aby warstwa sosu nie była grusza niż 1 cm. Położyć kolejną warstwę selerów i czynność powtarzać, aż skończą się składniki, pamiętając o tym, żeby ostatnią warstwą były sosy.
Gotową lasagne wsunąć do piekarnika i piec przez 50 – 60 minut, czyli do momentu gdy beszamel zacznie się złocić i pokryje się bąblami.

Upieczoną lasagne wyjąć, przestudzić kilka minut i kroić. Każdą porcję posypać orzechową posypką oraz liśćmi bazylii.

powrót

Podobne przepisy

Wegańskie pho
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Brukselka po tajsku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Burak po burgundzku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Twarożek z migdałów
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Karmelizowana brukselka
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.