Lazania z selera

Lazania z selera
Oceń przepis:
78 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 3 selery korzeniowe (2 kg)
  • sól
Sos beszamelowy:
  • 4 szklanki mleka roślinnego, niesłodzonego
  • 2 szalotki
  • 1 goździk
  • 1 liść laurowy
  • 8 łyżek oliwy z wytłoczyn lub innego oleju do smażenia
  • 6 łyżek mąki pszennej lub ryżowej
  • 5 łyżek płatków drożdżowych, roztartych w palcach na proszek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
Sos pomidorowy:
  • 3 puszki pomidorów krojonych
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
6 ząbków czosnku
Do podania:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę. Selery obrać i pokroić na cienkie, równe plastry grubości 3 – 4 milimetry. Tak pokrojone dodać wraz z łyżeczką soli do garnka i gotować od momentu wrzenia wody przez 1 minutę, a następnie delikatnie odcedzić na sitku i szybko rozłożyć na dużym talerzu lub tacy, aby mogły wystygnąć.
Przygotować aromatyzowane mleko do sosu beszamelowego. Szalotki obrać i przekroić na pół, a do garnka wlać mleko roślinne. Dodać szalotki, goździk oraz liść laurowy i podgrzewać do momentu, aż płyn zacznie się gotować. Wtedy zdjąć z ognia i odstawić na bok pod przykrywką.

Przygotować sos pomidorowy. Do dużego garnka wrzucić pomidory, sól oraz cukier i gotować na średnim ogniu bez pokrywki przez 15 minut. Do mniejszego garnka wlać oliwę, dodać czosnek oraz bazylię i postawić na minimalnym ogniu. Podgrzewać przez 3 – 4 minuty, do momentu, aż czosnek lekko zezłoci się na brzegach, wtedy zdjąć z ognia i odstawić.

Przygotować beszamel. Ciepłe mleko przecedzić przez sitko, w garnku zaś rozgrzać oliwę, dodać mąkę oraz płatki drożdżowe. Smażyć przez 2 – 3 minuty, a następnie wlać ciepłe mleko, intensywnie mieszając. Podgrzewać chwilę, aż do zgęstnienia, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Oliwę aromatyzowaną czosnkiem oraz bazylią przecedzić przez sitko do garnka z pomidorami, wymieszać i wyłączyć ogień. Orzechy krótko zmiksować w blenderze z płatkami drożdżowymi, chili, solą i pieprzem. Hura, wszystko gotowe i można składać lasagne!

Na dno dużego żaroodpornego naczynia wylać kilka łyżek beszamelu. Ułożyć plastry selera tak, aby równo pokryły dno i lekko na siebie nachodziły oraz mocno docisnąć. Na warstwie selerów zrobić kilka kleksów sosu pomidorowego, a między nimi kilka kleksów beszamelu, dbając o to, aby warstwa sosu nie była grusza niż 1 cm. Położyć kolejną warstwę selerów i czynność powtarzać, aż skończą się składniki, pamiętając o tym, żeby ostatnią warstwą były sosy.
Gotową lasagne wsunąć do piekarnika i piec przez 50 – 60 minut, czyli do momentu gdy beszamel zacznie się złocić i pokryje się bąblami.

Upieczoną lasagne wyjąć, przestudzić kilka minut i kroić. Każdą porcję posypać orzechową posypką oraz liśćmi bazylii.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA