Laura Calder

Lawendowe ziarna piasku


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Lawendowe ziarna piasku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

110 g masła

110 g cukru brązowego

1 roztrzepane jajko

1 łyżka lawendy (lub kilka łyżeczek świeżego

posiekanego rozmarynu)

185 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ucieraj masło z cukrem, aż otrzymasz gładką masę. Roztrzep jajko. Wymieszaj z lawendą. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Uformuj kulki z ciasta i delikatnie rozgnieć je na blasze. (Możesz też zrobić z ciasta rulon, włożyć go do zamrażalnika, aż stwardnieje, a potem pokroić w krążki i ułożyć je na blasze). Wierzchy ciastek ponakłuwaj widelcem tworząc fantazyjne wzory. Piecz 15 – 20 min, aż zbrązowieją. Ostudź.

powrót

Podobne przepisy

Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto parzone z leśnymi owocami i twarogiem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto kokosowo - jeżynowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia australijska
(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.