Laura Calder

Lawendowe ziarna piasku


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Lawendowe ziarna piasku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

110 g masła

110 g cukru brązowego

1 roztrzepane jajko

1 łyżka lawendy (lub kilka łyżeczek świeżego

posiekanego rozmarynu)

185 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ucieraj masło z cukrem, aż otrzymasz gładką masę. Roztrzep jajko. Wymieszaj z lawendą. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Uformuj kulki z ciasta i delikatnie rozgnieć je na blasze. (Możesz też zrobić z ciasta rulon, włożyć go do zamrażalnika, aż stwardnieje, a potem pokroić w krążki i ułożyć je na blasze). Wierzchy ciastek ponakłuwaj widelcem tworząc fantazyjne wzory. Piecz 15 – 20 min, aż zbrązowieją. Ostudź.

powrót

Podobne przepisy

Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Kremśnita
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Sernik sezamowy na kruchym spodzie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Biszkopt z galaretką i owocami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Makaroniki z kremem karmelowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.