Nigel Slater

Lawendowa pannacotta


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Lawendowa pannacotta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 ml wody

100 g drobnego cukru

garść kwiatów lawendy

 

600 ml śmietany kremówki

50 g cukru waniliowego

skórka otarta z 1 pomarańczy

2 płatki żelatyny

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj w garnku wodę z drobnym cukrem. Gdy cukier się rozpuści, gotuj syrop na średnim ogniu, aż nieco zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia i odstaw, żeby syrop trochę przstygł, a następnie dodaj kwiaty lawendy i odstaw. Wyłóż 6 kokilek plastikową folią i ustaw na tacy. Podgrzej w garnku ¾ śmietany z cukrem waniliowym oraz skórką otartą z pomarańczy tak, żeby się nie zagotowała. Przesącz mieszaninę przez sitko do miski. Zalej żelatynę dwoma łyżkami wody, żeby zmiękła. Wyciśnij z niej wodę, dodaj do śmietany z dodatkami, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw, żeby ostygła. Ubij pozostałą śmietanę na niezbyt sztywno i dodaj do śmietany z żelatyną. Wymieszaj, przelej do kokilek i wstaw do lodówki co najmniej na 2 godziny, aż zawartość kokilek stężeje. Wyłóż pannacottę na deserowe talerzyki i skrop syropem lawendowym. Możesz ozdobić porcje kwiatami lawendy.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Owoce pod kruszonką
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser tiramisu z malinami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus z gorzkiej czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.