Nigel Slater

Lawendowa pannacotta


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Lawendowa pannacotta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 ml wody

100 g drobnego cukru

garść kwiatów lawendy

 

600 ml śmietany kremówki

50 g cukru waniliowego

skórka otarta z 1 pomarańczy

2 płatki żelatyny

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj w garnku wodę z drobnym cukrem. Gdy cukier się rozpuści, gotuj syrop na średnim ogniu, aż nieco zgęstnieje. Zdejmij garnek z ognia i odstaw, żeby syrop trochę przstygł, a następnie dodaj kwiaty lawendy i odstaw. Wyłóż 6 kokilek plastikową folią i ustaw na tacy. Podgrzej w garnku ¾ śmietany z cukrem waniliowym oraz skórką otartą z pomarańczy tak, żeby się nie zagotowała. Przesącz mieszaninę przez sitko do miski. Zalej żelatynę dwoma łyżkami wody, żeby zmiękła. Wyciśnij z niej wodę, dodaj do śmietany z dodatkami, wymieszaj i zdejmij z ognia. Odstaw, żeby ostygła. Ubij pozostałą śmietanę na niezbyt sztywno i dodaj do śmietany z żelatyną. Wymieszaj, przelej do kokilek i wstaw do lodówki co najmniej na 2 godziny, aż zawartość kokilek stężeje. Wyłóż pannacottę na deserowe talerzyki i skrop syropem lawendowym. Możesz ozdobić porcje kwiatami lawendy.

powrót

Podobne przepisy

Racuszki z jabłkami i lodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Parfait (lody) piernikowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus czarno-biały
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kasza z serkiem i owocami egzotycznymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus czekoladowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.