Roger Mooking

Łata wołowa z anyżem gwiazdkowym


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Łata wołowa z anyżem gwiazdkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Sos z pomarańczy z anyżem gwiazdkowym:

1 łyżka oleju roślinnego

1 szalotka, przekrojona na pół i pokrojona w plastry

2 całe anyże gwiazdkowe

1 tajskie czerwone chili, przekrojone i pozbawione nasion

2 szklanki soku pomarańczowego (ze sklepu)

skórka i sok 2 pomarańczy

1 łyżka rozgniecionego imbiru

½ szklanki cukru

1 ½ łyżki sosu rybnego

1 łyżeczka sosu sojowego

2 anyże gwiazdkowe rozgniecione w moździerzu

1 łyżka zimnego masła

sól



Łata wołowa:

1 łata wołowa pokrojona w plastry o grubości 0,5 cm

¾ szklanki mąki kukurydzianej

2 łyżki czosnku w proszku

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

2 anyże gwiazdkowe rozgniecione w moździerzu

olej roślinny do smażenia

sos z pomarańczy z anyżem gwiazdkowym

sól



Sos z pomarańczy z anyżem gwiazdkowym:

Na patelni, na średnim lub dużym ogniu podgrzej olej. Podsmaż szalotki, aż zbrązowieją (ok. 2 min).

Dodaj cały anyż gwiazdkowy i chili. Odparuj patelnię sokiem pomarańczowym (ze sklepu i świeżym).

Dodaj imbir i cukier. Zamieszaj. Odparowuj sos na średnim ogniu, aż osiągniesz konsystencję syropu (sos powinien pokrywać łyżkę) – ok. 5 min. Przecedź na mniejszą patelnią i podgrzewaj dalej. Dodaj sos rybny, sojowy, rozgnieciony anyż i skórkę z pomarańczy. Duś skórkę pomarańczy na średnim lub małym ogniu, aż zmięknie (ok. 2 min). Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj. Dopraw solą.



Łata wołowa:

Podgrzej olej w dużym garnku do temperatury 180°C. Przygotuj półmisek wyłożony papierowymi ręcznikami. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, czosnek, pieprz kajeński, sól, pieprz czarny i połowę rozgniecionego anyżu. Partiami obtocz wołowinę w mieszance. Partiami smaż łatę wołową. Zdejmij z patelni i ułóż na przygotowanym wcześniej półmisku. Smaż kolejne partie mięsa. Usmażone łaty wołowe włóż do miski i wymieszaj z sosem z pomarańczy i anyżu gwiazdkowego. Dopraw pozostałym rozgniecionym anyżem i solą.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Steki z sarniny z żurawinowym sosem cumberland
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Zapiekana polenta z ragout mięsnym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kolorowa Tortilla - Bartosz Adamek
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Paupiettes z indyka z maronami i brukselką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Polędwica wołowa na sosie z kurek na ziemniaczanych plackach
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.