Lasagne z rosołem

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Lasagne z rosołem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g domowego jajecznego makaronu

500 g mielonego mięsa cielęcego

250 g mozzarelli

1 jajo

1/2 kurczaka

1 marchew

1 cebula

natka pietruszki

1/2 łodygi selera naciowego

2 - 3 goździki

180 g startego parmezanu

olej arachidowy do smażenia

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Przygotowujemy rosół: obieramy marchew i cebulę; obieramy z włókien selera; myjemy warzywa i kroimy na pół marchew i selera. Do cebuli wbijamy goździki; myjemy pietruszkę. Myjemy kurczaka (lub kurę). Wkładamy kurczaka do garnka i zalewamy 2 litrami wody, na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia, szumujemy i dodajemy cebulę, selera, marchew i pietruszkę. Doprawiamy szczyptą soli i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia półtorej godziny, od czasu do czasu szumując. W tym czasie przygotowujemy lasagne. Cienko rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy prostokąty o długości 10 centymetrów i szerokości 8 centymetrów; gotujemy małymi partiami w osolonym wrzątku. Odcedzamy i zanurzamy w zimnej wodzie, odcedzamy i układamy na ściereczce kuchennej. Przygotowujemy małe pulpety. Do miseczki ze zmieloną cielęciną dodajemy jajo, 100 g startego parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy składniki, aż masa będzie jednolita. Formujemy pulpety wielkości orzecha laskowego i smażymy w głębokim oleju. Odcedzamy i kładziemy na papierowym ręczniku kuchennym. Kroimy w kostkę mozzarellę i odstawiamy na później. Rosół filtrujemy i wlewamy niedużą ilość do foremki; kładziemy plaster ciasta, posypujemy parmezanem, kładziemy kilka pulpetów i posypujemy kostkami mozzarelli, podlewamy niedużą ilością rosołu (w taki sposób kładziemy kolejne warstwy do wyczerpania się składników), na koniec wlewamy rosół; wkładamy foremkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° Celsjusza i pieczemy 40-50 minut.

powrót

Podobne przepisy

Aglio olio e peperoncino
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti carbonara
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Kluski pomidorowe z warzywami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Linguine z krabem
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.