Delia  Smith

Lasagne z pieczonymi warzywami


Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Lasagne z pieczonymi warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Biały sos

½ litra mleka

3 ½ dag mąki

4 dag masła

listek laurowy

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

3 łyżki tartego parmezanu



Pozostałe składniki

łyżka kaparów

5 dag oliwek

9 dag tartej mozzarelli

płaty ciasta

łyżka tartego parmezanu

upieczone w piekarniku warzywa (patrz: osobny przepis)



Przygotowanie

Zimne mleko wlewamy do rondelka, dodajemy mąkę, masło, listek laurowy i doprawiamy solą, pieprzem, oraz gałką. Rondelek stawiamy na dużym ogniu i mieszamy wszystko razem trzepaczką. Całość doprowadzamy do wrzenia, ubijając, aż mieszanka zgęstnieje. Gdy to osiągniemy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 2 minuty, by pozbyć się smaku mąki. Następnie ogień gasimy i dodajemy do sosu parmezan.

Do upieczonych w piekarniku warzyw dodajemy kapary, oraz pozbawione pestek i posiekane oliwki. Mieszamy. Mniej więcej 1/3 sosu rozprowadzamy na dnie prostokątnego naczynia żaroodpornego, na sos wykładamy 1/3 warzyw, posypujemy 1/3 sera i przykrywamy arkusikami ciasta. W podobny sposób robimy 3 warstwy. Górną posypujemy parmezanem, a lasagne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 25 – 30 minut, aż się zrumieni.



© Delia Smith

powrót

Podobne przepisy

(odc.01) penne alla vesuviana
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z sosem śmietankowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron z rakami a la Ćwierczakiewiczowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.