Lasagne z owocami morza

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Lasagne z owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

4 przekrojone na pół krewetki królewskie

pokrojony w kostkę filet ryby morskiej

4 przegrzebki

posiekany ząbek czosnku

oliwa

sól

6 płatów orkiszowych lasagne

ćwierć filiżanki posiekanej bazylii i natki pietruszki



Sos pomidorowy:

posiekana cebula

2 rozgniecione ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

2 anchois

800 g posiekanych pomidorów

łyżka koncentratu pomidorowego

liść laurowy

łyżeczka soli



Biały sos:

2 łyżki tłuszczu omega

4 łyżki mąki orkiszowej

pół litra mleka sojowego

szczypta soli



Sos pomidorowy:

Podsmażyć cebulę, dołożyć czosnek i smażyć przez 2 minuty na złoty kolor. Dodać resztę składników i gotować, aż sos zgęstnieje.



Biały sos:

Rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę i smażyć przez minutę mieszając. Dolać mleka, doprawić solą i dokładnie rozmieszać. Gotować, aż sos zgęstnieje. Przygotować pastę z anchois, czosnku, oliwy i soli. Natrzeć nią owoce morza. Usmażyć je na rozgrzanej oliwie. Układać warstwy podgotowanego makaronu, sosów, owoców morza i ziół. Piec 45 minut w temperaturze 180°C.

powrót

Podobne przepisy

Owoce morza w papierowym zawiniątku
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki w cieście kataifi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.