Tomasz Jakubiak

Lasagne z białą kiełbasą, musem z jabłek i śmietanowym sosem


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski

odsłon: 2197

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

opakowanie makaronu lasagne

2 łyżki oliwy

ser pleśniowy

lubczyk

 

Farsz:

2 łyżki masła

4 surowe białe kiełbasy

kwaśne jabłko

por

2 szczypty soli

cytryna

 

Sos:

3 łyżki masła

0,5 szkl. startego chrzanu

cytryna

szkl. startej pietruszki

szkl. startego pasternaku

0,5 szkl. startej marchewki

0,5 szkl. białego wytrawnego wina

2 szczypty soli

szkl. słodkiej śmietany

garść posiekanego lubczyku

Przygotowanie:

Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojone jabłko i por. Następnie dorzuć na patelnię farsz z kiełbasy i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Dopraw solą i sokiem z połówki cytryny.
Odstaw farsz i przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, dodaj chrzan, pietruszkę, pasternak i marchew. Dolej sok z cytryny, a następnie wino. Gdy alkohol odparuje, dolej śmietanę. Dodaj lubczyk i dopraw solą. Całość wymieszaj.
Przed układaniem lasagne w blasze, wrzuć makaron na minutę do gorącej wody, aby zrobił się elastyczny. Blachę polej oliwą i układaj kolejno, makaron farsz i sos. Na wierzchu połóż ser pleśniowy i liście lubczyku.
Piecz w temperaturze 170 stopni ok. 50 minut. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.