Lasagne Adriana

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Lasagne Adriana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos boloński:

150 g masła

350 g mielonej wieprzowiny

500 g mielonej wołowiny

200 g wędzonego bekonu albo pancetty

300 g salami

2 posiekane cebule

6 ząbków czosnku

starta mała marchewka

pół startej łodygi selera naciowego

filiżanka czerwonego wina

2,5 l przecieru pomidorowego

2 liście laurowe

sól

czarny pieprz

filiżanka liści bazylii

250 ml bulionu jarzynowego albo z kurczaka



Sos beszamelowy:

60 g masła

1/3 filiżanki mąki

4 ½ filiżanki mleka

75 g startego parmezanu

sól

cebula

ząbek czosnku



Sos boloński:

Stopić masło. Dodać cebulę, czosnek, marchewkę, seler i liście laurowe. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Dodać mięso mielone i smażyć do zrumienienia rozbijając grudki. Wlać wino, przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 2 i pół godziny mieszając od czasu do czasu. Dodać bazylię.



Sos beszamelowy:

Zeszklić cebulę i czosnek. Na średniej patelni stopić masło i wsypać mąkę. Smażyć mieszając przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i powoli wlać mleko. Mieszać, aż powstanie gładki sos. Gotować przez 10-12 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać parmezan i sól. Układać naprzemiennie warstwy makaronu i sosów. Piec godzinę w temperaturze 180°C.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.