Sophie Grigson

Lapin a la moutarde, czyli królik w sosie musztardowym


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Lapin a la moutarde, czyli królik w sosie musztardowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 królik

1 szklanka musztardy

½ szklanki oliwy

1 cebula

pokrojona na plastry

1 marchewka

pokrojona na grube plasterki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Podziel królika na 6-7 części (skoki przednie, tylne i 2-3 kawałki tuszy). Nasmaruj je grubo musztardą wymieszaną z oliwą. Ułóż w płytkiej szerokiej brytfance pokrojone warzywa, a na nich części królika w pojedynczej warstwie. Piecz około pół godziny, często polewając mięso. Sprawdź, czy się upiekło, wbijając szpikulec w najgrubszą część. Wypływające soki powinny być przezroczyste. Przełóż upieczone mięso na półmisek i przygotuj sos: ustaw brytfankę z płynem po pieczeniu mięsa na gazie, dolej wino i zredukuj sos o 2/3 objętości. Dolej kremówkę i gotuj mieszając, aż zgęstnieje.

powrót

Podobne przepisy

Indyk faszerowany owocami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z indyka
Nóżki kurczaka w miodzie i nerkowcach z  sezamem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.