Sophie Grigson

Lapin a la moutarde, czyli królik w sosie musztardowym


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Lapin a la moutarde, czyli królik w sosie musztardowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 królik

1 szklanka musztardy

½ szklanki oliwy

1 cebula

pokrojona na plastry

1 marchewka

pokrojona na grube plasterki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Podziel królika na 6-7 części (skoki przednie, tylne i 2-3 kawałki tuszy). Nasmaruj je grubo musztardą wymieszaną z oliwą. Ułóż w płytkiej szerokiej brytfance pokrojone warzywa, a na nich części królika w pojedynczej warstwie. Piecz około pół godziny, często polewając mięso. Sprawdź, czy się upiekło, wbijając szpikulec w najgrubszą część. Wypływające soki powinny być przezroczyste. Przełóż upieczone mięso na półmisek i przygotuj sos: ustaw brytfankę z płynem po pieczeniu mięsa na gazie, dolej wino i zredukuj sos o 2/3 objętości. Dolej kremówkę i gotuj mieszając, aż zgęstnieje.

powrót

Podobne przepisy

Medfuna
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Szybki stek
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Burger po zagrzebsku z sałatą i salsą
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.