Langustynki według Roberta z Fjöruborðið

Przepis z programu Specjały Islandii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia islandzka

Langustynki według Roberta z Fjöruborðið
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ziemniaki

10 średnich ziemniaków

podgotowanych

4 łyżki oliwy

sól i mielony czarny pieprz

langustynki

16 langustynek

oliwa czosnkowa

sól koszerna

mielony czarny pieprz

1 limonka

pomidorki

16 pomidorków koktajlowych

3 ząbki czosnku

1 gałązka świeżego tymianku

1 czerwona chili

2 szklanki oleju roślinnego

do podania

1 szklanka liści rukoli

1 szklanka mozzarelli

4 łyżki syropu balsamicznego (zredukowanego octu balsamicznego)

sól koszerna

 

 

Przygotowanie:


Pokrój podgotowane ziemniaki na spore kawałki i rozłóż na blasze do pieczenia. Skrop je oliwą i dopraw solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Wstaw blachę z ziemniakami do piekarnika nagrzanego do 190oC i piecz przez 7 min. Ukręć ogony langustynek i nie obierając rozkrój wzdłuż, żeby mięso leżało w jednej płaszczyźnie. Umyj je i starannie osusz. Ułóż ogony pancerzami do dołu na patelni z niewielką ilością rozgrzanej oliwy czosnkowej. Dopraw langustynki solą i mielonym czarnym pieprzem, a następnie skrop sokiem wyciśniętym z połowy limonki i pozostaw na ogniu na 5-7 min. Nie przesadź z czasem smażenia. W tym samym czasie uduś w rondlu pomidorki na oleju roślinnym z ząbkami czosnku, chili oraz świeżym tymiankiem, aż zmiękną. Ułóż na talerzach po kilka upieczonych ziemniaków, między nimi pomidorki, a na nich usmażone langustynki. Udekoruj porcje świeżą rukolą, chili oraz kawałkami mozzarelli. Skrop wszystko syropem balsamicznym i oprósz solą.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z krewetek
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z okładniczkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Muszle w winie
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki w kokosie z domowym sosem chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.