Lancashire Hotpot

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Lancashire Hotpot
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg kotletów jagnięcych

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

200 g masła

2 liście laurowe

6 ziemniaków

8 cebul

1 litr wywaru z kurczaka

1 łyżka świeżego rozmarynu

4 gałązki świeżego tymianku

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Na średnim ogniu stawiamy garnek żaroodporny. Rozgrzewamy oliwę. Wkładamy kotlety jagnięce i smażymy, aż się przyrumienią. Mięso przenosimy na talerz. Połowę masła wrzucamy do garnka. Przez 10-15 minut dusimy na nim cebulę, czosnek, liście laurowe i rozmaryn. Połowę cebulowej mieszanki przekładamy na talerz. Kroimy ziemniaki w plastry. Połowę kartofli układamy na cebuli w naczyniu żaroodpornym. Przyprawiamy. Następnie na ziemniakach kładziemy kotlety jagnięce, na nich pozostałą cebulę. Na wierzchu układamy gałązki tymianku i pozostałe plastry ziemniaków. Ponownie przyprawiamy. Dodajemy kawałek masła. Wlewamy wywar. Płyn powinien dosięgać do górnej warstwy ziemniaków. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, a następnie pieczemy kolejne pół godziny. Ziemniaki powinny być złociste i przypieczone z wierzchu.

powrót

Podobne przepisy

Polędwica z jelenia z zapiekanymi owocami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieprzowina w musztardzie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lasagne al forno
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jagnięce kofty na sałacie
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Indyk w stylu cajun
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia kreolska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.