Łąkowe ziółka z kozim serem

Łąkowe ziółka z kozim serem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • kwiaty mniszka bez zielonej otoczki
  • kwiaty czosnku
  • pędy komosy białej (lebiody)
  • pędy tasznika
  • pędy sosny
  • listki mniszka, szczawiu, lebiody
  • pęczek rukoli
  • 2 łyżki siekanych włoskich orzechów
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 10 dag koziego sera
Uwaga! W jedzeniu ziół i chwastów najważniejsza jest ich właściwa identyfikacja. Nie wszystkie są jadalne, niektóre z nich są toksyczne i przypominają te jadalne. Nie należy eksperymentować, lecz zbierać tylko te rośliny które dobrze się zna.

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pędy lebiody zblanszować, odcedzić i ułożyć na talerzu razem z rukolą. Na tej bazie położyć kilka plastrów koziego sera. Listki mniszka i szczawiu ułożyć dookoła. Orzechy i pestki dyni uprażyć na suchej patelni, obsypać potrawę. Zmieszać składniki na sos, polać ziółka. Kwiaty mniszka obedrzeć z zielonego i wraz z innymi kwiatami i tasznikiem ułożyć na serze.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA