Gieno Mientkiewicz

Łąkowe ziółka z kozim serem


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 2017

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kwiaty mniszka bez zielonej otoczki

kwiaty czosnku

pędy komosy białej (lebiody)

pędy tasznika

pędy sosny

listki mniszka, szczawiu, lebiody

pęczek rukoli

2 łyżki siekanych włoskich orzechów

1 łyżka pestek dyni

10 dag koziego sera

 

Uwaga! W jedzeniu ziół i chwastów najważniejsza jest ich właściwa identyfikacja. Nie wszystkie są jadalne, niektóre z nich są toksyczne i przypominają te jadalne. Nie należy eksperymentować, lecz zbierać tylko te rośliny które dobrze się zna.

sos:

olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia

miód kwiatowy

musztarda z Dijon

 

Przygotowanie:

Pędy lebiody zblanszować, odcedzić i ułożyć na talerzu razem z rukolą. Na tej bazie położyć kilka plastrów koziego sera. Listki mniszka i szczawiu ułożyć dookoła. Orzechy i pestki dyni uprażyć na suchej patelni, obsypać potrawę. Zmieszać składniki na sos, polać ziółka. Kwiaty mniszka obedrzeć z zielonego i wraz z innymi kwiatami i tasznikiem ułożyć na serze.

powrót

Podobne przepisy

Ciecierzyca curry
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Sałatka owocowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Polenta z pomidorkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Puree ziemniaczane z pieca
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Stir fry z groszku, grzybów i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.