Anna Olson

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pesto

1 szklanka obranej ze skórki, pokrojonej pieczonej papryki

½ szklanki lekko prażonych orzeszków piniowych

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny

3 łyżki startego parmezanu

2 łyżki oliwy extra vergine

sól i pieprz



Kwiaty cukinii

1 szklanka kremowego sera ricotta

3 łyżki startego parmezanu

3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny

sól i pieprz

16 świeżych kwiatów cukinii

olej roślinny, do smażenia



Ciasto

1 szklanka mąki, plus trochę do oprószenia kwiatów

1 jajko

szczypta soli

1 szklanka zimnej wody gazowanej



Przygotowanie

Aby zrobić pesto, zmiksuj pulsacyjnie wszystkie składniki w malakserze na gładką masę i dopraw do smaku. Przechowuj pesto w lodówce i wyjmij na godzinę przed podaniem. Aby przygotować kwiaty cukinii, wymieszaj ricottę z parmezanem, bazylią, czosnkiem oraz skórką z cytryny i dopraw do smaku. Napełnij masą serową szprycę cukierniczą, zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłucz kwiaty cukinii i osusz, układając na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchyl płatki tak, żeby ich nie oberwać i wyciśnij do środka porcje masy serowej ze szprycy. Rozgrzej olej roślinny w głębokim rondlu do 190°C. Zrób ciasto, miksując wszystkie składniki tuż przed użyciem. Oprósz lekko mąką nadziewane kwiaty i zanurz w cieście, otrząsając je z nadmiaru ciasta. Ostrożnie wkładaj po 2-3 kwiaty do gorącego oleju na łyżce durszlakowej i smaż 2-3 minuty, lekko obracając. Wyłóż kwiaty na papierowy ręcznik, żeby je osuszyć. Zrób na talerzach „kałuże” z pesto, a na nich połóż po 2 kwiaty cukinii. Natychmiast podawaj.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Zupa z czerwonej soczewicy z kurkumą
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Makaron z sosem orzechowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rozgrzewający krem z marchewki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Patatas bravas
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.