Tomasz Jakubiak

Kwiaty cukinii faszerowane mięsem


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 7573

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kwiaty cukinii

mielone mięso drobiowe

1 szalotka

1 ząbki czosnku

oliwa

2 pęczki natki pietruszki

skórka z cytryny

słodkie pomidory w puszce

papryczka chilli

limonka

pół czerwonej cebuli

 

Przygotowanie:

Mięso łączę w misce z posiekanym pęczkiem natki, roztartym 1 ząbkiem czosnku, pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną na oliwie szalotką. Doprawiam solą i pieprzem, mieszam wszystkie składniki.
Czerwoną cebulę kroję w kostkę, podsmażam na oliwie, dodaję 1 ząbek czosnku i posiekane chilli. Po chwili smażenia dodaję pomidory w puszce, skórkę cytrynową, sok z limonki i posiekaną natkę.
Mięsnym farszem nadziewam kwiaty cukini. Sos przelewam do naczynia do zapiekania, układam w nim kwiaty cukinii i zapiekam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

powrót

Podobne przepisy

Jajka na twardo w galarecie z estragonem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Falafel z fasoli z sałatką
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Groszek z endywią
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone ziemniaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Sandwicze z bagietki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.