Kway teow

Kway teow
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 7)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indonezyjska, Kuchnia malajska

Składniki:

  • 500 g makaronu ryżowego
  • ćwierć miarki oleju z orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki czosnku
  • 500 g krewetek (mogą być suszone)
  • 500 g małży
  • chińska kiełbasa
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kecap manis
  • łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki bulionu
  • pęczek szczypiorku
  • 250 g kiełków fasoli
  • pół pęczka kolendry
  • pół pęczka dymki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować pastę chili. W rozgrzanym woku umieścić pastę krewetkową i czosnek. Smażyć na złoty kolor. Dodać chili i sól do smaku. Podsmażać przez 15-20 minut. Odstawić.
Na rozgrzanym oleju smażyć przez minutę dymkę, czosnek i chili. Dodać krewetki, kiełbasę, małże i makaron. Wlać sos sojowy i rybny. Wrzucić kiełki fasoli. Na koniec dodać jajka i imbir. Dolać bulion i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać do smaku pastę chili. Wymieszać i przybrać szczypiorkiem i kolendrą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA