Tomasz Jakubiak

Kwaśnica na baranich żeberkach


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z jagnięciny i baraniny, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 677

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ kg żeberek baranich

wędzone żeberko wieprzowe

150 g słoniny w kawałku

800 g kapusty kiszonej

3 l wody

3-4 liście laurowe

łyżeczka ziaren ziela angielskiego

łyżeczka mielonego kminu

50 g namoczonych suszonych grzybów

2-3 ząbki czosnku

sól

pieprz

 

Dodatki:

ugotowanie ziemniaki

skwarki

Przygotowanie:

Do garnka z wodą włóż żebra baranie, żebro wędzone i słoninę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, mielony kmin i grzyby. Wywar gotuj przez około godzinę.
Następnie dodaj posiekaną kapustę kiszoną i przeciśnięty czosnek.
Zupę gotuj przez 25-30 minut. Na koniec dopraw ją solą i pieprzem. Zupę podawaj z ziemniakami i skwarkami z boczku. Smacznego!



powrót

Podobne przepisy

Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka wołowe pieczone w kawie i kakao
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Żeberka
Zupa ze świeżym makaronem ryżowym z żeberkami wieprzowymi
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.