Kwas buraczany

Kwas buraczany
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 5 buraków
  • 1 łyżeczka kminku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • szczypta cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Słój lub naczynie kamionkowe dokładnie myjemy i wyparzamy. Buraki szorujemy bardzo dokładnie lub myjemy i obieramy. Kroimy je w plastry i układamy w słoju. Dodajemy obrany czosnek i przyprawy. Wodę zagotowujemy z solą i szczyptą cukru. Studzimy i lekko ciepłą zalewamy buraki. Całość przykrywamy gazą zamocowana za pomocą gumki i odstawiamy do ciepłego miejsca. Po 4-7 dniach zakwas będzie gotowy. Ściągamy pianę i zlewamy do wyparzonych butelek. Trzymamy w lodówce nawet do kilku miesięcy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA