Anna Olson

Kwadraciki z karczochów i sera asiago


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Kwadraciki z karczochów i sera asiago
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki marynowanych karczochów

odsączonych

1 szklanka mrożonego siekanego szpinaku

rozmrożonego i odciśniętego

½ szklanki posiekanej cebuli

1 ząbek czosnku

zmiażdżony

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka posiekanego świeżego oregano (opcjonalnie)

4 duże jajka

¼ szklanki bułki tartej

250 g tartego sera asiago (albo innego średnio twardego owczego sera)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby brzegi wystawały ponad krawędź formy. Zmiel pulsacyjnie w malakserze karczochy, szpinak, cebulę, czosnek i oregano, aż będą drobno posiekane, ale nie zrobi się z nich gładka masa. Dodaj jajka, wymieszaj, a następnie dodaj bułkę tartą i tarty ser. Wymieszaj na jednolitą masę, przełóż do przygotowanej foremki i piecz 20-25 min, aż masa stężeje. Odstaw do wystygnięcia i pokrój na kwadraciki. Przechowuj w lodówce. Podawaj w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.