Antony Worrall Thompson

Kuskus z siedmioma warzywami


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Kuskus z siedmioma warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy

½ szklanki posiekanej czerwonej cebuli

3 drobno posiekane ząbki czosnku

2 szklanki bulionu warzywnego

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka papryki

1 łyżeczka pręcików szafranu

1 łyżeczka imbiru w proszku

3 małe strączki zielonej papryki

pokrojone w paski

4 małe rzepki

obrane i pokrojone w cienkie plasterki (można je zastąpić długą rzodkwią „lodową”)

350 g marchewki

pokrojonej w plastry wzdłuż

350 g białej kapusty

pokrojonej w ćwiartki

350 g cukinii

pokrojonej w plastry

350 g bakłażana

pokrojonego w plastry

350 g zielonego groszku

2 puszki pomidorów

2 łyżeczki harissy (gotowej lub zrobionej wg podanego osobno przepisu)

500 g suchego kuskusu

prażone solone migdały do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Wlać oliwę do garnka, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażyć, dodać przyprawy, podsmażyć chwilę, by puściły aromat. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, włożyć pomidory i zmniejszyć płomień. Włożyć paprykę, rzepę, marchewkę i kapustę, posolić i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Dodać cukinię i bakłażan. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wsypać kuskus do dużej miski i zalać niemal wrzącą wodą (około 1,5 cm nad poziom kuskusu), zostawić na 10 minut. Jeśli nie mamy specjalnego naczynia z parownikiem, zwanego kuskusjerą, można do podgrzewania kuskusu użyć metalowego durszlaka, ustawionego na garnku z warzywami. Pogrzany kuskus ułożyć w kształt pierścienia na półmisku, a w środek nałożyć warzywa z sosem. Posypać solonymi migdałami.

powrót

Podobne przepisy

Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Kremowe curry warzywne
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Oscypek z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Slow food (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka ostro–słodka
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.