David Gaboriaud

Kuskus z kurczakiem i bakaliami


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

odsłon: 1268

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

części z jednego kurczaka doprawione solą i pieprzem

125 g kaszy kuskus namoczonej w wodzie

2 łyżki rumu

2 łyżki miodu

sok z ½ cytryny

kawałek startego imbiru

4 daktyle bez pestek

1 łyżka rodzynek

2 laski cynamonu

2 łyżki prażonych migdałów

rosół lub woda

1 łyżka przyprawy Ras el Hanout lub curry

Przygotowanie:

Przygotuj sos – wymieszaj miód, sok z cytryny, imbir, daktyle i rodzynki, dopraw solą.
Podsmaż części kurczaka na oliwie na mocnym ogniu przez kilka minut tak, by stały się złociste. Następnie wlej rum i podpal. Wlej sos, wymieszaj, dodaj prażonych migdałów, cynamon i łyżkę przypraw. Wymieszaj wszystko i wlej rosół (lub wodę) tak, by pokrył resztę składników. Duś na wolnym ogniu pod przykrywką przez 45-50 minut. Można dolać rosołu lub wody, gdy zajdzie potrzeba.
Serwuj kurczaka z kuskusem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Ewa K

postów: 6

28.12.2016 00:46

CYTUJ

Bardzo podobne danie smakowo jadłam w Maroko, może bez rumu. Cieszę się, że mogę odtworzyć ten smak. Polecam przepis, sama do niego często wracam.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.