Kuskus marokański

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Kuskus marokański
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki oliwy

1 cebula, obrana i posiekana

1 łyżka przyprawy ras el hanout albo po ¼ łyżeczki cynamonu, kuminu, kminku i kardamonu

500 ml soku pomarańczowego

2 łyżki dżemu pomarańczowego

2 łyżki masła migdałowego

20 g płatków migdałowych

25 g posiekanych, suszonych moreli

300 g kuskusu

sól (do smaku)

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę. Smaż, aż zmięknie. Dosyp przyprawę ras el hanout. Dolej sok, dodaj dżem, masło, morele i migdały. Dobrze wymieszaj i podgrzej, aż się zagotuje. Dosyp kuskus. Przykryj szczelnie pokrywką. Zdejmij z ognia. Poczekaj, aż cały płyn się wchłonie, czyli ok. 15 minut. Wymieszaj widelcem.

powrót

Podobne przepisy

Frytki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pikantne tosty francuskie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pani puri z ikrą łososia lub awokado
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Wieża z kanapek
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.