Kuskus marokański

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Kuskus marokański
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżki oliwy

1 cebula, obrana i posiekana

1 łyżka przyprawy ras el hanout albo po ¼ łyżeczki cynamonu, kuminu, kminku i kardamonu

500 ml soku pomarańczowego

2 łyżki dżemu pomarańczowego

2 łyżki masła migdałowego

20 g płatków migdałowych

25 g posiekanych, suszonych moreli

300 g kuskusu

sól (do smaku)

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę. Smaż, aż zmięknie. Dosyp przyprawę ras el hanout. Dolej sok, dodaj dżem, masło, morele i migdały. Dobrze wymieszaj i podgrzej, aż się zagotuje. Dosyp kuskus. Przykryj szczelnie pokrywką. Zdejmij z ognia. Poczekaj, aż cały płyn się wchłonie, czyli ok. 15 minut. Wymieszaj widelcem.

powrót

Podobne przepisy

Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Granola szarlotkowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie
Dwukrotnie pieczone suflety z koziego sera
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.