Kuskus królewski

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Kuskus królewski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Pomidorowy bulion:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 cebula, pokrojona na 2,5 cm kawałki

2 drobno posiekane ząbki czosnku

2 marchewki, pokrojone na 2,5 cm kawałki

2 łyżeczki harissy

1 łyżeczka papryki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

szczypta szafranu

3 pomidory, pokrojone na 2,5 cm kawałki

5 szklanek wody

6 gałązek pietruszki

4 gałązki świeżego tymianku

1 laska cynamonu

2 łyżeczki soli gruboziarnistej

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

 

Kuskus:

2¼ szklanki wody

2 szklanki kuskusa

2 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli gruboziarnistej

¼ szklanki rodzynek

 

Warzywa:

230 g młodych zielonych patisonów, blanszowanych, ciepłych

230 g młodych żółtych patisonów, blanszowanych, ciepłych

4 małe rzepy, przekrojone na pół, blanszowane, ciepłe

3 pasternaki, pokrojone na siedmio-ośmiocentymetrowe kawałki, blanszowane, ciepłe

500 g młodych marchewek, przekrojonych wzdłuż na pół, blanszowanych, ciepłych

1 szklanka perłowej cebuli, blanszowanej, ciepłej

posiekane, marynowane cytryny, do podania

Przygotowanie:

Pomidorowy bulion:
W średnim rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę, czosnek i marchewkę. Smaż przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wrzuć harrisę, paprykę, koncentrat pomidorowy, szafran i pomidory. Następnie dodaj wodę, pietruszkę, tymianek, cynamon, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez 1 godzinę. Odcedź i odstaw.

Kuskus:
W średnim rondlu zagotuj 2,5 szklanki wody. Dodaj kuskus, oliwę z oliwek, sól i rodzynki. Przykryj rondel dwiema warstwami gazy i pokrywką. Zdejmij z ognia i odstaw na 5 minut.

Widelcem spulchnij kuskus i utwórz z niego kopiec na środku dużej miski. Ułóż dekoracyjnie warzywa i polej pomidorowym bulionem. Pozostały bulion podawaj jako dodatkowy sos. Serwuj z marynowanymi cytrynami.

powrót

Podobne przepisy

Idealne szparagi
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Purée marchewkowe
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kosheri
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 54)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia egipska
Racuchy z kwiatów bzu paula rankina
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Quesadilla
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Syrop z kaliny
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.