Kurczę w occie

Kurczę w occie
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przyprawić kawałki kurczaka solą i pieprzem. Roztopić 2 łyżki masła na patelni i obsmażyć kurczaka, po parę kawałków jednocześnie – nie dosmażamy go, chodzi wyłącznie o uzyskanie chrupiącej, złocistej skórki. Wystarczy po 5 min na stronę. Wyłożyć mięso na talerz. Dodać czosnek i smażyć przez 5 min. Zdeglasować patelnię octem i wygotować połowę płynu, przez ok. 10 min. Przewrócić mięso na patelni i polać bulionem. Dodać zioła, przecier i pomidory. Trzymać na wolnym ogniu bez pokrywki, aż mięso będzie miękkie, przez ok. 30 min. Wyłożyć kurczaka na talerz, trzymać w cieple.
Przecedzić płyn do rondla, przecierając, żeby wykorzystać wszystkie soki. Wmieszać ostatnią łyżkę masła i polać kurczaka. Posypać pietruszką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA