Kurczę w estragonie

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kurczę w estragonie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łyżka niesolonego masła

łyżka oliwy

kurczę

ok. 1,5 kg

pokrojone na 8 części

sól i pieprz

pół miarki bulionu z kury

3/4 miarki wytrawnego białego wina

posiekana szalotka

miarka crème fraîche

pół miarki posiekanego świeżego estragonu

sok cytrynowy

 

Przygotowanie:

Rozpuścić masło z oliwą na dużej patelni na mocnym gazie. Przyprawić mięso i obsmażać partiami, po ok. 5 min na stronę. Włożyć kurczaka z powrotem na patelnię, wlać bulion i zmniejszyć gaz do średniego. Zakryć i smażyć przez ok. 30 min. Wyjąć mięso na talerz i trzymać w cieple. Zredukować soki. Dodać szalotkę i wino, zredukować do gęstości sosu, przez ok 5 min. Dodać śmietanę i połowę estragonu. Znów zredukować do gęstości sosu, przez 3 – 5 min.
Przyprawić sos solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Włożyć z powrotem mięso, obtoczyć w sosie i wyłożyć na półmisek. Polać je sosem, posypać resztą estragonu i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Polędwica z prawdziwkami z szynką serrano
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jagnięce kofty w plackach pita z bakłażanowym dressingiem
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Stek z pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotleciki z żurawinami
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.