Sophie Grigson

Kurczak z ziołami


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kurczak z ziołami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
1 kurczak o wadze 1,2 – 1,5 kg, podzielony na części

sól, pieprz

garść natki pietruszki

garstka liści estragonu

garść listków świeżego tymianku

listki z 1 gałązki rozmarynu

3 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki

2 drobno posiekane szalotki

sok z 1/2 cytryny



Przygotowanie

Na mocno rozgrzanej patelni obsmaż części kurczaka na oliwie. Zmniejsz ogień i smaż mięso pod przykryciem jeszcze przez 8 min. Posiekaj drobno zioła. Włóż na patelnię połowę ziół, plasterki czosnku i posiekane szalotki, dopraw wszystko solą i pieprzem. Po kolejnych 10 minutach sprawdź, czy mięso jest usmażone, nakłuwając je w najgrubszym miejscu. Jeśli wypływają przezroczyste, nie różowe soki, dodaj sok z cytryny i resztę ziół. Podawaj ze świeżym pieczywem.



© Sophie Grigson

powrót

Podobne przepisy

Pieczona kurka z winogronami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Stek z pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Udziec jagnięcy w ziołach z ziemniakami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.