Sophie Grigson

Kurczak z ziołami


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kurczak z ziołami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
1 kurczak o wadze 1,2 – 1,5 kg, podzielony na części

sól, pieprz

garść natki pietruszki

garstka liści estragonu

garść listków świeżego tymianku

listki z 1 gałązki rozmarynu

3 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki

2 drobno posiekane szalotki

sok z 1/2 cytryny



Przygotowanie

Na mocno rozgrzanej patelni obsmaż części kurczaka na oliwie. Zmniejsz ogień i smaż mięso pod przykryciem jeszcze przez 8 min. Posiekaj drobno zioła. Włóż na patelnię połowę ziół, plasterki czosnku i posiekane szalotki, dopraw wszystko solą i pieprzem. Po kolejnych 10 minutach sprawdź, czy mięso jest usmażone, nakłuwając je w najgrubszym miejscu. Jeśli wypływają przezroczyste, nie różowe soki, dodaj sok z cytryny i resztę ziół. Podawaj ze świeżym pieczywem.



© Sophie Grigson

powrót

Podobne przepisy

Kotleciki jagnięce z pesto
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wieprzowina po andaluzyjsku
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kotlety Pożarskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Gołębie smażone w głębokim tłuszczu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.