Nigel Slater

Kurczak z warzywami


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 piersi kurczaka

1 cebula drobno posiekana

1 cebula pokrojona na cienkie plastry

1 marchewka

pokrojona na kawałki

1 łodyga selera

pokrojona na kawałki

6 całych ziaren pieprzu

1 świeży liść laurowy

woda

55 g masła

30 g mąki pszennej

sól i świeżo mielony czarny pieprz

puszka (220 g) „kasztanów wodnych” (ponikła słodkiego)

1 mały brokuł

pokrojony w różyczki i zblanszowany

1 żółtko wielskiego jajka

rozkłócone

2-3 łyżki śmietany kremówki

trochę soku z cytryny

1 łyżka posiekanej

świeżej natki pietruszki

gotowana marchewka

 

 

Przygotowanie:


Włóż do dużego rondla piersi kurczaka, posiekaną cebulę, marchewkę, seler, ziarna pieprzu oraz liść laurowy i dolej tyle wody, by przykryć składniki. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj 30-45 minut, aż mięso będzie ugotowane. Wyjmij je z garnka i przechowaj w cieple. Przecedź bulion do dzbanka z miarką i również odstaw na bok. Rozgrzej połowę masła na małym ogniu w dużym rondlu i dosyp mąkę. Mieszaj, aż zasmażka będzie gładka. Stopniowo dolewaj porcjami zachowany bulion, starannie mieszając. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Dodaj kasztany i brokuły. Wymieszaj żółtko ze śmietaną i dodaj do sosu. Dolej odrobinę soku z cytryny, wymieszaj i spróbuj. Pokrój ugotowane mięso kurczaka i dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj. W drugim rondlu rozgrzej resztę masła i usmaż plasterki cebuli, aż będzie miękka i rumiana. Podawaj kurczaka z cebulą, natką pietruszki i gotowaną marchewką.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.