Kurczak z warzywami

Kurczak z warzywami
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Smak mojego życia (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włóż do dużego rondla piersi kurczaka, posiekaną cebulę, marchewkę, seler, ziarna pieprzu oraz liść laurowy i dolej tyle wody, by przykryć składniki. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu i gotuj 30-45 minut, aż mięso będzie ugotowane. Wyjmij je z garnka i przechowaj w cieple. Przecedź bulion do dzbanka z miarką i również odstaw na bok. Rozgrzej połowę masła na małym ogniu w dużym rondlu i dosyp mąkę. Mieszaj, aż zasmażka będzie gładka. Stopniowo dolewaj porcjami zachowany bulion, starannie mieszając. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem. Dodaj kasztany i brokuły. Wymieszaj żółtko ze śmietaną i dodaj do sosu. Dolej odrobinę soku z cytryny, wymieszaj i spróbuj. Pokrój ugotowane mięso kurczaka i dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj. W drugim rondlu rozgrzej resztę masła i usmaż plasterki cebuli, aż będzie miękka i rumiana. Podawaj kurczaka z cebulą, natką pietruszki i gotowaną marchewką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA