Anna Olson

Kurczak z musztardową glazurą do rolady klubowej


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak z musztardową glazurą do rolady klubowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kurczak (ok. 1,5 kg)

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

mały pęczek świeżego tymianku

½ szklanki płynnego miodu

½ szklanki ziarnistej musztardy

1 mała cebula

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Włóż kurczaka do brytfanki, skrop olejem i oprósz solą i pieprzem. Włóż tymianek do wnętrza kurczaka, przykryj luźno folią aluminiową i piecz przez 20 min. Następnie zdejmij folię i piecz, aż mięso kurczaka będzie dość miękkie i delikatne (ok. 1,5 godz.)
Kiedy kurczak się piecze, przygotuj glazurę: zmieszaj musztardę z miodem, zmiel cebulę w malakserze i wymieszaj z musztardą i miodem. Przez ostatnie 45 minut pieczenia smaruj kurczaka glazurą co 10 min.

powrót

Podobne przepisy

Bobotie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.