Donna Hay

Kurczak z limonką i trawą cytrynową


Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak z limonką i trawą cytrynową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 dużych plastrów imbiru

6 listków limonki kaffir

4 oczyszczone łodygi trawy cytrynowej

tylko białe części

1 długa czerwona chili

bez pestek

1 łyżka oleju roślinnego

4 filety z udek kurzych po 125 g

przekrojone na pół

1 ½ szklanki (375 ml) mleczka kokosowego

1 łyżka sosu rybnego

80 g listków młodego szpinaku

listki kolendry

do podania

 

Przygotowanie:

Imbir, liście limonki kaffir, trawę cytrynową i chili włożyć do blendera. Zmiksować na gładką masę. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Wlać olej i mieszankę z liśćmi limonki kaffir. Smażyć, mieszając przez 4 minuty, aż mieszanka zacznie pachnieć. Wrzucić kurczaka i smażyć przez minutę z każdej strony. Wlać mleczko kokosowe i sos rybny. Dusić, przewracając mięso co 7 minut, aż kurczak będzie miękki. Dodać szpinak. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i z listkami kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Grzanki ze szpikiem wołowym i chimichurri
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Serca drobiowe w sosie z prostymi kluseczkami gryczanymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gęsia wątróbka z sosem wiśniowo–sękaczowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny, Podroby
Sztuka mięsa Franciszka Józefa
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Curry z wołowiny
Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.