Malka Kafka

Kurczak z kokosem


Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

odsłon: 7621

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 piersi kurczaka

6 daktyli (mięsistych)

kokos świeży

mleko kokosowe

2-3 gwiazdki anyżu

10 ziaren białego pieprzu

0,5 łyżki nasion kminu rzymskiego

łyżka mąki

ryż

czarnuszka

olej

 

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj ryż: wlej do garnka trochę oleju, wsyp suchy ryż i podsmaż, aby się zeszklił. Dosyp pół łyżeczki ziaren czarnuszki. Zalej wodą 2 cm ponad poziom ryżu, natychmiast przykryj szczelną przykrywką i na małym ogniu gotuj ok. 20 min. Po ugotowaniu zamieszaj i zostaw przykryte w cieple przez następne 20 min. Piersi z kurczaka przekrój przez pół, tak jednak, żeby ich nie przeciąć. W środek włóż daktyle i zawiń mięso. Roladki obsmaż na patelni. Wyjmij je delikatnie i przygotuj sos: wlej mleko kokosowe na patelnię, dodaj utłuczone w moździerzu ziarna anyżu, kminu i białego pieprzu oraz sól. Dodaj duże wiórki kokosowe ze ustrugane obieraczką do warzyw ze świeżego kokosa. Wszystko delikatnie zagęść rozwodnioną mąką ryżową. Gorące roladki polej sosem i ozdób świeżo ustruganymi wiórami z kokosa. Podawaj z ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Indyk w ziołach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

#Fredzik

04.02.2012 13:40


Kraków

CYTUJ

Świetne, niebagatelne przepisy, życzyłabym sobie więcej

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.