Kurczak z kiszoną cytryną i oliwkami duszony w tażinie

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Kurczak z kiszoną cytryną i oliwkami duszony w tażinie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Marynata szermula:

2 ząbki czosnku posiekane

połówka kiszonej cytryny, opłukana i pokrojona w cienkie plasterki

2 posiekane cebule

½ ostrej papryczki

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego

sól

2 łyżki posiekanej świeżej natki kolendry – liście i łodyżki

2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

½ łyżeczki szafranu namoczonego w wodzie

½ filiżanki wody

2 listki laurowe przełamane na pół



Pozostałe składniki:

1 kurczak

1 posiekany pomidor

1 posiekana cebula

1 duży ziemniak pokrojony na cząstki

1 cebula pokrojona w plasterki

1 pomidor pokrojony w plasterki

150 gramów zielonych oliwek bez pestek

pęczek posiekanej świeżej natki kolendry

1 filiżanka wody

1 kiszona cytryna podzielna na 6 części



Marynata:

Zmiksować składniki razem na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. W lodówce można przechowywać do tygodnia. Umyć i osuszyć kurczaka, usunąć końcówki skrzydełek i nadmiar tłuszczu. Pokroić na kawałki. Natrzeć połową marynaty szermula i wstawić do lodówki na noc (co najmniej na 2 godziny).

Wymieszać posiekanego pomidora i cebulę z niewielką ilością marynaty i wyłożyć na dno tażinu (dzięki temu mięso się nie przypali). Ułożyć kawałki kurczaka na środku naczynia. Cząstki ziemniaków wymieszać z marynatą i ułożyć dookoła. Na wierzchu położyć plasterki cebuli, pomidora. Oliwki położyć na ziemniakach. Posiekaną natkę kolendry wymieszać z resztą marynaty i wodą. Polać tym danie. Udekorować cząstkami kiszonej cytryny. Nałożyć pokrywę na naczynie i dusić na małym ogniu 45 minut. Nie mieszać. Nie podnosić pokrywy. Podać od razu z kuskusem i harissą.



Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”

powrót

Podobne przepisy

Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grillowane szaszłyki z domowym chutneyem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Plejskavica
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Steki z peklowanej wieprzowiny z sosem pietruszkowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Wieprzowina z pól ryżowych
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Cielęcina z sosem tuńczykowym z kaparami i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.