Kurczak z grzybami

Przepis z programu Kucharze świata (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kurczak z grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 szklanek oczyszczonych kurek

1 szklanka bulionu drobiowego

½ szklanki (10 dag) niesolonego masła

sól morska

4 piersi z kurczaków

hodowanych w sposób naturalny

4 posiekane szalotki

10-12 posiekanych listków pietruszki

8 łyżek stołowych (10 dag) niesolonego masła

 

 

Przygotowanie:


Napełniamy dużą miskę zimną wodą. Obcinamy końcówki nóżek grzybów. Małymi porcjami, energicznie płuczemy kurki, a następnie osączamy na papierowym ręczniku. Robimy to szybko, by grzyby nie nasiąkły wodą. Rozgrzewamy bulion i masło na dużej patelni, wrzucamy grzyby i dusimy, mieszając drewnianą łyżką, aż zaczną nabierać kolorów. Doprawiamy solą, przykrywamy i dusimy 2 minuty, aż grzyby puszczą soki. Przecedzamy, zachowując płyn. Połowę grzybów odkładamy w całości, pozostałe kroimy w półcentymetrową kostkę. Piersi rozcinamy i rozpłaszczamy tak, by uzyskać płat mięsa. Posypujemy solą, wykładamy ¼ posiekanych szalotek oraz pokrojonych grzybów, polewamy łyżką soku z grzybów, dodajemy łyżkę masła i zwijamy mięso. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Przygotowujemy 4 półmetrowe kwadraty z grubej folii aluminiowej, układamy je błyszczącą stroną w dół, na każdym kawałku kładziemy pierś kurczaka, na nim – łyżkę masła i kilka połówek grzybów. Folię zaginamy, formując szczelną paczuszkę. Umieszczamy je na głębokiej blasze, zalewamy gorącą wodą, by prawie je przykryła, pieczemy 15 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i z wody.

powrót

Podobne przepisy

Befsztyk z salsą z truskawek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jagnięcina mechoui
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Hamburgery z jagnięciną i przyprawą
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwica po budapeszteńsku
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.