Sophie Grigson

Kurczak z czosnkiem po prowansalsku


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kurczak z czosnkiem po prowansalsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 średni kurczak

sól

4 – 5 główek czosnku

podzielonych na ząbki i obranych

ok. 100 g masła ekstra (82% tłuszczu)

garść posiekanych listków estragonu

świeżych albo suszonych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 145 stopni C. Kurczaka starannie umyj, natrzyj solą od zewnątrz i w środku, a następnie nadziej ząbkami czosnku. Ułóż w brytfance piersią do góry i posmaruj od góry masłem. Wstaw mięso do piekarnika i piecz przez 3 godziny, polewając sosem z mięsnych soków i masła, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca. Wyjmij kurczaka z piekarnika i zwiększ temperaturę do 200 stopni C. Posyp kurczaka estragonem i wstaw do piekarnika jeszcze na 10 minut.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety po mediolańsku
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wieprzowina vindaloo
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Żeberka w sosie barbecue
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

#chulos

20.01.2012 11:33


Warszawa

CYTUJ

Jeden z lepszych przepisów na każdą kieszeń. Przepis jest tak prosty i banalny, że każda osoba poradzi sobie bez trudu. Odkąd dowiedziałem się o nim, na moim stole raz w miesiącu można znaleźć ptaka nadziewanego czosnkiem.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.