Kurczak z czarną fasolą

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Kurczak z czarną fasolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/2 kg skrzydełek z kurczaka

pociętych na pół

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka wina ryżowego

(ewentualnie wytrawnego sherry)

olej do smażenia

1 łyżka czosnku

posiekanego

1 łyżka imbiru

posiekanego

1½ łyżki dymki

posiekanej

1½ łyżki czarnej fasoli

grubo posiekanej

150 ml bulionu z kurczaka

 

 

Przygotowanie:


Zamarynuj skrzydełka w jasnym sosie sojowym i winie ryżowym. Odstaw na godzinę. Rozgrzej wok, wlej olej i rozgrzej, aż będzie dymił. Wsyp składniki aromatyczne - czosnek, imbir oraz dymkę, zamieszaj i dodaj czarną fasolę. Cały czas mieszając podsmażaj przez kilkanaście sekund. Dodaj kurczaka odcedzonego z marynaty i smaż, aż lekko zbrązowieje. Wlej bulion z kurczaka i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i duś przez 15 minut, aż kurczak będzie gotowy.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety jagnięce w ziołach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Curry z kurczakiem i ananasem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pasztet z kaczych wątróbek
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Duszona jagnięcina z groszkiem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina na ostro z sosem chrzanowym
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Wołowina w marynacie bazyliowej z ziemniaczkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.