Kurczak z cytryną i macierzanką

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Kurczak z cytryną i macierzanką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilo drobiowych filetów

pokrojonych w paski

cebula

świeże lub suszone grzyby

¼ kg pieczarek

¼ kg szparagów

¼ kg gotowych grzanek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzewamy patelnię. Zamiast w tłuszczu, mięso udusimy w sosie sojowym. Mięso wrzucamy porcjami, aż pokryje całe dno patelni i obsmażamy na jak największym ogniu, by się zrumieniło. Posypujemy je czarnym pieprzem i podlewamy sosem sojowym, który nie tylko doprawi, ale i zabarwi kurczaka. Wlewamy parę łyżek i mieszamy. Cebulę kroimy w plasterki, dorzucamy do mięsa i znów mieszamy. Dokładamy grzyby – mogą być suszone i namoczone przez kwadrans w bulionie lub wodzie, mogą być świeże, np. boczniaki. Dodajemy pokrojone pieczarki. Wszystko razem mieszamy. Do potrawy możemy wykorzystać dowolne warzywa – choćby zblanszowane przez 30 sekund we wrzątku, a następnie przelane zimną wodą młode szparagi. Zmniejszamy płomień.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.