Kurczak z chili, sezamem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka

Kurczak z chili, sezamem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pół filiżanki jogurtu (greckiego albo naturalnego)

pierś kurczaka

1 łyżka octu winnego

1 łyżka mirinu

pół łyżeczki startego imbiru

pół łyżeczki startego czosnku

1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego

sól i pieprz

 

Panierka:

sezam

panko

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w paski. Dodać jogurt, ocet, mirin, imbir, czosnek i pieprz kajeński. Przyprawić solą i czarnym pieprzem. Odstawić do zamarynowania.
Panierować kurczaka w panko i sezamie, następnie ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec 8-10 minut w temperaturze 180°C.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak barbecue w stylu tandoori
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Trzykrotnie smażone kara-age
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Yassa – kurczak z cytryną
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.