Laura Calder

Kurczak w ziołach


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kurczak w ziołach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

60 g masła

1 kurczak (1.35 kg)

pokrojony na 8 części

sól i pieprz

125 wytrawnego

białego wina

4 łyżki posiekanych

świeżych ziół (do wyboru: tymianek

rozmaryn

pietruszka

szczypior

koperek

estragon

kolendra

trybula)

1/2 cytryny

 

Przygotowanie:

Roztop masło w rondlu. Dopraw kawałki kurczaka solą i pieprzem. Przyrumień dobrze z każdej strony, partiami – jeśli to konieczne. Zdeglasuj rondel winem, wykorzystaj wszystkie kawałki, które przywarły do dna. Włóż kawałki kurczaka z powrotem do rondla, przykryj i gotuj 15 min.
Posyp kurczaka ziołami, przykryj i gotuj dalej, aż mięso zrobi się miękkie, czyli około 15 min. Wyjmij kawałki kurczaka na półmisek. Jeśli to konieczne, odparuj wywar. Jeśli chcesz, możesz doprawić mięso sokiem z cytryny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.