Kurczak w ziemniaczanej łusce

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak w ziemniaczanej łusce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety z piersi kurczaka (po 170 g)

8 posiekanych świeżych liści szałwii

4 plastry prosciutto

4 nieduże ziemniaki (około ¼ kg)

3 łyżki oliwy extra vergine

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190°C i lekko natłuść ceramiczne naczynie żaroodporne). Ułóż w naczyniu piersi kurczaka, posyp każdą porcją posiekanych liści szałwii i owiń plastrem prosciutto.
Pokrój ziemniaki ze skórką na plasterki o grubości 3 mm za pomocą szatkownicy albo malaksera. Skrop plasterki oliwą i posyp solą oraz pieprzem. Ułóż je starannie na każdym kawałku mięsa tak, żeby zachodziły na siebie jak rybia łuska. Piecz bez przykrycia przez 35-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane, a kurczak upieczony (temperatura wewnątrz osiągnie 80°C). Od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.