Kurczak w ziemniaczanej łusce

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak w ziemniaczanej łusce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 filety z piersi kurczaka (po 170 g)

8 posiekanych świeżych liści szałwii

4 plastry prosciutto

4 nieduże ziemniaki (około ¼ kg)

3 łyżki oliwy extra vergine

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190°C i lekko natłuść ceramiczne naczynie żaroodporne). Ułóż w naczyniu piersi kurczaka, posyp każdą porcją posiekanych liści szałwii i owiń plastrem prosciutto.
Pokrój ziemniaki ze skórką na plasterki o grubości 3 mm za pomocą szatkownicy albo malaksera. Skrop plasterki oliwą i posyp solą oraz pieprzem. Ułóż je starannie na każdym kawałku mięsa tak, żeby zachodziły na siebie jak rybia łuska. Piecz bez przykrycia przez 35-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane, a kurczak upieczony (temperatura wewnątrz osiągnie 80°C). Od razu podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Placek z gulaszem wołowym z cynaderkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Chili con carne
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Kurczak z sałatką z fasoli i fenkuła
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gołąbki z kaszą, wątróbką i śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Gołąbki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.