Roger Mooking

Kurczak w stylu trynidadzkim


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak w stylu trynidadzkim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Marynata Amise:

1 pęczek posiekanego szczypioru siedmiolatki

2 posiekane szalotki

6 posiekanych ząbków czosnku

1 pęczek pietruszki (posiekane liście i łodygi)

½ szklanki oleju roślinnego



Kurczak po trynidadzku z plantanem:

1 kurczak podzielony na części

marynata Amise

1 szklanka cukru

¼ szklanki oleju roślinnego

½ cebuli pokrojonej w drobną kostkę

1 zielone chilli, przekrojone (opcjonalnie)

1 niedojrzały plantan, pokrojony w kostkę

4 posiekane pomidory śliwkowe

¼ szklanki sosu worcestershire

½ szklanki bulionu drobiowego

1 szklanka liści kolendry

sól





Marynata Amise:

Włóż wszystkie składniki do miksera i zmiksuj. Przełóż do naczynia.



Kurczak po trynidadzku z plantanem:

Marynuj kurczaka w ½ marynaty Amise przez co najmniej 24 h. W dużym garnku, na średnim ogniu podgrzej cukier i olej. Mieszaj, aż cukier skarmelizuje się i zbrązowieje (ok. 7 – 10 min.) Kiedy cukier skarmelizuje się, włóż kawałki kurczaka skórą w dół. Przyrumień kawałki kurczaka z każdej strony (ok. 5 min.) Dodaj cebulę, chili, plantany, pomidory oraz sos worcestershire. Zamieszaj.

Dodaj bulion drobiowy, doprowadź do wrzenia. Dodaj drugą ½ marynaty Amise. Przykręć ogień. Duś przez 30 – 40 minut, dopraw solą i zdejmij z ognia. Przed podaniem udekoruj liśćmi kolendry.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.