Nigel Slater

Kurczak w sosie


Przepis z programu Smak mojego życia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak w sosie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 piersi kurczaka bez skóry

1 posiekana cebula

1 posiekana marchewka

1 posiekana łodyga selera

1 liść laurowy

6 ziaren czarnego pieprzu

30 g masła

30 g mąki

150 ml białego wina

1 żółtko z wiejskiego jajka

2-3 łyżki śmietany kremówki

sól i świeżo mielony czarny pieprz

odrobina soku z cytryny

2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Włóż piersi kurczaka do dużego garnka. Dorzuć jarzyny, listek laurowy oraz pieprz i zalej wodą, by tylko przykryła zawartość garnka. Postaw go na małym ogniu, powoli zagotuj wodę i gotuj około 30 minut do czasu, aż mięso się ugotuje. Wyjmij kurczaka łyżką cedzakową, przełóż na talerz i przechowaj w cieple. Przecedź bulion do miski. Roztop masło w czystym rondlu na małym ogniu. Stale mieszając dosypuj mąkę małymi porcjami i zrób zasmażkę. Nadal mieszając, powoli dolej do zasmażki około 450 ml zachowanego bulionu drobiowego i zrób gęsty sos. Dolej białe wino i zagotuj. W czystej misce lekko ubij żółtko ze śmietaną. Stopniowo dolewaj je do sosu, dokładnie mieszając. Zdejmij rondel z ognia, dopraw sos do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny. Pokrój ugotowanego kurczaka na kawałki wielkości kęsów i włóż do sosu. Nakładaj porcje do ogrzanych misek i przybierz posiekaną natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Żeberka w sosie barbecue
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Hamburgery
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowa biała kiełbasa
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wolno pieczony rostbef z esencją z czerwonego wina
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kofty z kminem i czosnkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.