Ainsley Harriot

Kurczak w sosie sojowym na parze


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Kurczak w sosie sojowym na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 piersi kurczaka

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka miodu

szczypta płatków suszonej papryczki chili

chińska kapusta choi sum (do kupienia w sklepach z orientalną żywnością; można ją zastąpić kapustą pekińską)

75 g grzybów shiitake

garść kiełków sojowych

dymka do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


W miseczce wymieszać sos sojowy, miód i płatki chili. Włożyć pokrojone na kawałki piersi kurczaka. Do woka nalać trochę wody, wstawić dół bambusowego koszyczka do gotowania na parze, tak, aby woda nie dotykała spodu koszyczka, umieścić w nim miseczkę z kurczakiem, przykryć pokrywką i gotować około 5 minut na parze. Wyjąć koszyczek z woka i wstawić drugi koszyczek, z kapustą pokrojoną na grube kawałki i grzybami przeciętymi na pół i kiełkami sojowymi. Koszyczek z kurczakiem umieścić na koszyczku z warzywami, gotować kolejne 3-4 minuty. Podawać z ugotowanym ryżem, posypane dymką.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w sosie barbecue z papają
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotlety schabowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Grzanki ze szpikiem wołowym i chimichurri
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Schab z octem balsamicznym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Parfait z wątróbki drobiowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.