Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z chili i nerkowcami

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z chili i nerkowcami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

500 g piersi kurczaka



Marynata i panierka:

1 rozgnieciony ząbek czosnku

1 łyżka startego imbiru

1 filiżanka skrobi kukurydzianej

1 filiżanka białek

100 ml octu winnego albo cydrowego

sól

pieprz

jasny sos sojowy

olej z otrębów ryżowych



Sos:

1 czerwona cebula

4 ząbki czosnku

imbir

2 czerwone papryki

pół dojrzałego ananasa

1 filiżanka parzonych nerkowców

1 pęczek dymki

1 pęczek kolendry

ocet ryżowy

ćwierć filiżanki brązowego cukru

skrobia kukurydziana



Przygotowanie:

Pokrojonego kurczaka zamarynować w occie, sosie sojowym, imbirze i czosnku. Obtoczyć w skrobi kukurydzianej i zanurzyć w białkach. Usmażyć na oleju.

Pozostałe składniki (poza skrobią) podsmażyć i dodać kurczaka. Powstały sos zagęścić skrobią.

Podawać z ugotowanym ryżem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.