Kurczak w sosie mole poblano

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Kurczak w sosie mole poblano
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kurczak z hodowli ekologicznej

1 łodyga selera naciowego

1 marchewka

2 ząbki czosnku

1 czerwona cebula

2 pomidory

1 filiżanka gorzkiej czekolady

kaczy tłuszcz

papryczki chili

ziarna sezamu

ziarna kolendry

anyż gwiazdkowy

goździk

laska cynamonu

 

 

Przygotowanie:


Kroimy kurczaka na części. Wrzucamy mięso do osolonej, wrzącej wody. Dodajemy seler naciowy i marchew. Gotujemy przez 25 minut. W tym czasie przygotowujemy sos mole. W moździerzu ucieramy ziarna kolendry, anyż gwiazdkowy, goździk i laskę cynamonu. Następnie do miksera wrzucamy czosnek, posiekaną, czerwoną cebulę, uprzednio namoczone migdały i papryczki chili. Dodajemy utarte przyprawy i pokrojone pomidory. Miksujemy. Następnie smażymy przez 5 minut na kaczym tłuszczu. Dodajemy gorzką czekoladę. Zostawiamy na ogniu. Po 15 minutach sos będzie gotowy. Wyjmujemy kurczaka z wywaru, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy kaczy tłuszcz. Wrzucamy kawałki kurczaka. Solimy. Przyrumienione mięso wykładamy na talerz. Polewamy sosem mole. Danie posypujemy ziarnami sezamu i świeżą, posiekaną kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Rendang z wołowiny
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Grillowana polenta z parmezanem i ragout z polędwiczek
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.