Kurczak w solnej skorupce

Przepis z programu Zabawa w gotowanie (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Kurczak w solnej skorupce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kurczak (ok. 1,8 kg)

750g mąki plus mąka do posypania

450g grubej soli morskiej

2 łyżki cukru

2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

3 łyżki suszonych ziół prowansalskich

300ml zimnej wody

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 270°C. Do środka kurczaka włóż zioła. W misce wymieszaj mąkę z solą morską i dwiema łyżkami cukru. Cukier wydobędzie armaty ziół i poprawi smak kurczaka. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką, dodaj dwie łyżki oliwy i 300ml wody. Dokończ wyrabianie ciasta rękami. Podziel ciasto na dwie części, mniejszą i większą. Posyp stół mąką i rozwałkuj ciasto na cienkie placki. Większy placek powinien wystawać ok. 5cm poza kurczaka. Zawiń ciasto na wałek i rozwiń w wysmarowanej oliwą brytfannie. Połóż kurczaka i przykryj drugim plackiem, sklej dokładnie brzegi obu placków, aby nie było żadnej szczeliny ani dziury. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez godzinę i 10 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.