Kurczak w maśle z pilawem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia turecka, kuchnia uzbecka

Kurczak w maśle z pilawem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg kurczaka bez kości i skóry

sok z limetki

sól

1 łyżeczka czerwonego chili

6 goździków

8-10 ziarenek pieprzu

kawałek kory cynamonu

2 liście laurowe

8-10 migdałów

3-4 strączki kardamonu

1 filiżanka świeżego (ale nie kwaśnego) jogurtu

3 łyżki oleju

2 posiekane cebule

2 łyżeczki rozgniecionego czosnku

1 łyżeczka rozgniecionego imbiru

2 łyżeczki mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kminu

ćwierć łyżeczki mielonej kurkumy

400 g koncentratu pomidorowego

pół litra bulionu drobiowego

2 łyżki suszonej kozieradki

3 łyżki miękkiego masła

natka kolendry do dekoracji

 

Pilaw:

1 filiżanka długoziarnistego ryżu

1 + ¼ filiżanki bulionu drobiowego albo wody

2 posiekane ząbki czosnku

pół posiekanej cebuli

1 posiekana łodyga selera

1 liść laurowy

sól i pieprz

oliwa

Przygotowanie:

Wymieszać kurczaka, sok z limetki, sól i chili (nie używać do tego metalowego naczynia). Przykryć i odstawić na godzinę.
Na rozgrzanej patelni uprażyć goździki, pieprz, cynamon, liście laurowe i migdały. Przestudzić i dodać kardamon. Zemleć wszystko w młynku.
Jogurt wymieszać ze zmielonymi przyprawami. Wsypać kolendrę, kmin i kurkumę. Dodać wszystko do kurczaka, wymieszać i odstawić na kolejną godzinę.
Na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę. Dodać imbir i czosnek. Smażyć przez minutę. Dołożyć wyłowionego z marynaty kurczaka i smażyć, aż będzie biały i matowy. Dodać koncentrat pomidorowy, bulion, kozieradkę i marynatę, w której leżało mięso. Gotować, aż kurczak zmięknie, a sos odparuje.
W małym rondelku stopić masło. Przelać je do kurczaka. Posypać całość natką kolendry.

Pilaw:
Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek, seler i liść laurowy. Przyprawić solą i pieprzem. Wsypać ryż i zamieszać, żeby pokrył się tłuszczem. Wlać bulion, przykryć i gotować na jak najmniejszym ogniu przez 15-17 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.